Besturing

Er zijn prachtige digitale systemen te koop om je trein met de computer te besturen. Maar vaak is het erg kostbaar en al je treinen, wissels en seinen moeten worden voorzien van een stukje extra elektronica. Daarom heb ik geprobeerd om zelfs iets hiervoor te bouwen. Veel goedkoper en veel leuker.

De treinbaan moet zowel analoog (met de hand) als digitaal (met de computer) kunnen worden bestuurd. Dan kinderen de kinderen de baan bedienen en kan ik plezier beleven aan de computerbesturing.

Relaisschema

Relaisschema

De treinbesturing bestaat uit een elektronisch circuit dat is aangesloten op de printerpoort van de computer. Märklin maakt gebruik van 16 Volt wisselspanning en dat is lastig omdat de meeste elektronische circuits uitgaan van gelijkspanning. Ik heb daarom gebruik gemaakt van een relais. Dat is een elektrische schakelaar die de stroomkring van 16 Volt wisselspanning kan schakelen. Ik heb zelf geen verstand van elektronica dus het moet wel simpel blijven! Door gebruik te maken van een relais blijven de stroomkring van de computer en de Märklin-trein gescheiden. Een veilig idee als er kortsluiting ontstaat.

De treinen worden bestuurd met behulp van de computer. Hiervoor is een elektronisch systeem gebouwd dat is aangesloten op de computer. De software voor de besturing is gemaakt in Qbasic en bevat alle gegevens over de situatie op de treinbaan. De trein rijdt over railcontacten die worden uitgelezen door de computer. Het programma kan daardoor bepalen waar de trein rijdt en welke wissels en seinen kunnen worden bedient. Het programma geeft op het scherm steeds de mogelijkheden aan voor het starten en stoppen van treinen en het omzetten van wissels. Het programma kan ook random keuzes maken zodat de treinen volautomatisch volgens een willekeurig patroon rijden.

Sporenplan niveau 0

Sporenplan niveau 0

De treinbaan heeft twee niveau’s en is ingedeeld in drie sporen zodat 3 treinen tegelijk kunnen rijden.

 

Sporenplan niveau 1

Sporenplan niveau 1

 

 

 

 

De wissels, seinen en railcontacten zijn gecodeerd volgens een schema. Hiermee is ook gelijk het ontwerp van de spoorbaan duidelijk met twee niveau’s.

De treinbaan is opgebouwd uit:
  • 3 gescheiden stroomkringen
  • 3 seinen
  • 4 wissel-groepen
  • 1 ontkoppelingsrail
  • 6 railcontact-groepen

 

De wissels, seinen en railcontacten zijn gecodeerd volgens onderstaand schema. Hiermee is ook gelijk het ontwerp van de spoorbaan duidelijk met twee niveau’s.

Op mijn website over de modelspoorbaan Klein Zwitserland staat tot in detail uitgelegd hoe mijn zelfbouw-besturingssysteem is gemaakt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *