Bovenleiding

Bovenleiding

Bovenleiding

 

Zelf bovenleiding maken is niet zo moeilijk als het lijkt. Met wat profielen en ijzerdraad is het heel goed mogelijk om zelf natuurgetrouwe bovenleiding te solderen. In dit geval gaat het om het bouwen van Zwitserse bovenleiding: portaalmasten en overspanningen. Men neme ijzerdraad in 2 diktes bijvoorbeeld 0,8 mm en 0,5 mm. Voor de masten messing H-profielen van 3 mm en voor de isolatoren koperdraad.

Het ijzerdraad moet tot een rechte staaf worden gemaakt. Dit gaat eenvoudig door een meter af te knippen. Zet 1 kant van de draad vast in de bankschroef en het andere eind vastzetten in de kop van de boormachine. Door aan de draad te trekken en onderwijl de boormachine even te laten draaien tordeert de draad tot een mooie rechte staaf. Je gelooft je ogen niet! Simpel en doeltreffend.

Rijdraad met oog De dikke ijzerdraad dient als rijdraad. Maak de draad op de goede lengte en voor de bevestiging aan de mastarm een oogje aan de uiteinden buigen. De rijdraad is dan straks afneembaar. Handig bij werkzaamheden op de treintafel.
Hangdraden solderen Zet de rijdraad vast op de ondergrond zodat deze niet verschuift. Soldeer het dunne ijzerdraad er aan vast voor de ophanging. Om netjes te solderen alleen het ijzerdraad verhitten en de soldeertin er vervolgens tegenaan smelten. Enkele seconden wachten tot alles is afgekoeld en de tin hard wordt.
 Hangdraad Knip de verticale draden op maat. Het moet een mooie vloeiende boog worden. Dus in het midden korter en naar buiten toe langer, bijvoorbeeld 7 mm, 9 mm, 12 mm en de uiteinden vrijlaten want die komen aan de mast met ongeveer 15 mm tussenruimte.
 Bovenleidingdraad Gebruik zo min mogelijk tin voor het solderen en je krijgt een prachtig resultaat. Minder lomp dan de rijdraden die je van Märklin koopt!
 Portaal De mast maak je van messing H profielen. Van een ijzerdraadje buig je de bevestigingsarmen. Die soldeer je aan de mast. Door een stukje koperdraad er omheen te wikkelen ontstaat er een isolator voor de rijdraad.
 Portaal dwarsverbinding In zwitserland worden overspanningen gebruikt over de sporen. Om die te maken heb ik van 0,6x1mm staaf messing vierkantjes gebogen en deze tussen 4 L-profielen gesoldeerd.
 Portaal dwarsverbinding Je moet er wat voor over hebben om te besparen op de aanschaf van bijvoorbeeld Zwitserse Sommerfeldt bovenleiding. Met zelfbouw is het zeker de helft goedkoper.
 Bovenleiding De hele zaak een mooi grijs/metaal verfje geven en het is net echt!

 

 

 

 

 

 

One thought on “Bovenleiding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *