Bouw

Bouw

Bouw

Bouw rangeerterrein

Bouw rangeerterrein

Op basis van de ontwerptekening die ik uitgeprint heb op schaal 1:10 kan het zaagwerk beginnen. Het frame maak ik van redelijk dikke balken. Ongemerkt komt er toch wat gewicht op te rusten en dan moeten ze niet doorbuigen. Een stevige constructie kan ook handig zijn al je op onhandig bereikbare plaatsen moet zijn want dan kun je rustig op de tafel steunen. Voor de poten heb ik metalen bureaupoten gebruikt zodat het er ook netjes uitziet. Het houten frame en de tafel zullen geleidelijk gaan verdwijnen onder de scenery.

 

 

Loopvlak

Loopvlak rails

Het loopvlak maak ik van 8mm MDF. Daar overheen komt een laag kurk voor de geluidsisolatie. Langs de rails een opstaande rand van zo’n 3 cm met 4mm MDF. Als er dan iets ontspoort valt het tenminste niet een meter naar beneden.

 

 

 

 

 

Totaal

Totaal

En zo bouw ik de baan eerst in zijn geheel. Het is altijd spannend of de ruimte op de tekening die je had gedacht voor huizen e.d. in de praktijk ook zo uitvalt. Vaak heb je toch meer ruimte nodig voor de rails met alle bochten en moet je ook plaats houden voor de bovenleidingmasten. En dan begint het proefrijden. Daarmee kun je in elk geval testen of de rails inderdaad goed ligt en er geen onbedoelde knikken in zitten. De praktijk is dat die rails nogal eens wordt losgehaald om bedrading te monteren, om bovenleidingmasten te plaatsen. Het testen blijft nog vaak nodig, zeker wanneer je de tunnels gaat aanbrengen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *