Loreley

Treintafel Loreley

Treintafel Loreley

Een modeltreinenhobby is meer dan mooie treinstellen kopen en modelbouw-huisjes in elkaar zetten. Dat kan iedereen! De aardigheid zit vooral in een creatief ontwerp van de treinbaan en de opzet van het landschap. Het doel is niet om een exacte kopie van de werkelijkheid te maken want daarvoor ontbreekt de benodigde ruimte. Het vaak mooier om de afmetingen wat aan te passen zodat het landschap op modelschaal beter uitkomt en een treffende impressie geeft van de werkelijkheid.

St.Goarshausen

St.Goarshausen

Bij de opzet van mijn treintafel Loreley wilde ik een aantal thema’s terug laten komen die te maken hebben met mijn favoriete vakantiebestemmingen. Het hoofdthema moest de Loreley-rots worden. Op beide oevers van de Rijn komt daar veel treinverkeer langs en ik had bovendien de tunnelpoorten van de Noord- en Zuidkant van de Loreley al in mijn bezit. Daarnaast wilde ik een aantal van mijn bouwpakketten plaatsen zoals een waterrad, een spoorwegovergang, en een restaurant met draaiend daksymbool. Verder heb ik een aantal Zwitserse wagons die toch echt in een berglandschap moeten rijden. En het berglandschap met veel tunnels moet natuurlijk wel realistisch overkomen. Een tunnel moet wel in het landschap passen als een logische keuze en niet omdat er toevallig een ander spoor overheen kruist of omdat er een keerlus verborgen moet worden. En er moeten drie treinstellen tegelijkertijd kunnen rijden. Al deze wensen wilde ik realiseren op een treintafel van ongeveer 320x140cm. Dat was een uitdaging!

De treinbesturing wordt geregeld door de computer maar handbediening is ook mogelijk. Ik had geen trek in dure investeringen om mijn analoge treinbaan om te bouwen tot een digitale baan dus heb ik een systeem bedacht om de conventionele treinen, wissels en seinen met de computer te bedienen. De baanspanning wordt geregeld via een lichtnet-dimmer waarop de trafo (0-16Volt) is aangesloten! De computer bestuurt de versnelling en vertraging gaat hiermee zeer natuurgetrouw. Om te weten waar de treinen rijden maak ik gebruik van de contactrails van Märklin die een signaal naar de computer geven.

Burg Katz

Burg Katz

Het ontsporen van wagons en de niet altijd even betrouwbare contactrails zorgen er soms voor dat de hele boel ontregeld wordt. Dat is niet fraai, maar is wel weer leuk dat je softwarematig toch veel ongelukken kunt voorkomen. De wissel kan niet worden omgezet totdat het baanvak vrij is bijvoorbeeld. Ik heb zelf geen elektronica-kennis en ik kan alleen een beetje hobby-programmeren in Qbasic. De treinbesturing was daarmee dus ook een hele uitdaging!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *