San Gottardo

AlpTransit

AlpTransit

Het begint met een droom. Na een wandeling langs de Gotthardspoorbaan en het bezichtigen van de bouwwerkzaamheden van de nieuwe alpentreintunnel NEAT begon het weer te kriebelen. Er moest een nieuwe treintafel komen. Een tafel van 5.00×1.20 meter met daarop allerlei ‘highlights’ van het alpentraject van noord naar zuid. Maar na het nodige bouwwerk was ik helemaal niet tevreden. De ambities waren te groot voor de “kleine” tafel. Het moest anders.

Na een flinke verbouwing op zolder met het verplaatsen van een slaapkamer en het aanbrengen van twee dakramen ontstond een mooie hobbyruimte. Hier staat nu een tafel in een U-vorm van ongeveer 3.30×3.30 meter. De andere opstelling en de keuze om alleen de zuidhelling van de Gotthard te bouwen maakte een realistischer plan mogelijk. Daar ben ik nu volop mee aan de slag en de vorderingen zijn te volgen op deze site. De ambities zijn niet minder groot maar meer gericht op iets bouwen wat natuurgetrouw lijkt. Dat betekent niet dat het perfect op schaal is. Soms lijkt iets in model gewoon beter als je bewust afwijkt van de schaal. Een hoge berg verliest die indruk als je er dicht bij de top een huis op plaatst, dan lijkt de berg ineens veel kleiner. Het is die creativiteit die het bouwen spannend maakt en die ook het verschil maakt. Treinen kopen kan iedereen (als je flink gespaard hebt) en een bouwpakket in elkaar zetten lukt ook nog wel. Maar de kunst zit in het zelf creĆ«ren van landschappen en objecten. Zelfbouw is nergens te koop en geeft een groot hobbyplezier.

Kaart

Na de nodige studie (leve het internet) had ik een aardig beeld van het verloop van de Gotthardbaan aan de zuidzijde van de Alpen. Met Google Earth kun je de route ook helemaal volgen. Met wat digitaal knippen en plakken kreeg ik een mooie afbeelding van het hele traject. Op de modelbaan moeten alle bijzonderheden langs dit parcour een mooi plaatsje krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *