Spantenbouw

Spantenbouw
Spanttekening

Spanttekening

Omdat er zoveel lagen rails boven elkaar lopen wordt het vrij ingewikkeld om de opbouw stevig te maken. Er is geen ruimte om overal onder de opritten pilaren te maken om de rails op hoogte te brengen. Het vertrouwde concept van bouwen op basis van een vlakke tafelplaat gaat niet lukken. De oplossing ligt in het bouwen met spanten.

De tafel heeft drie dwarsliggers waar triplexplaten rechtop tegenaan worden geschroefd. Over en door deze spanten komt de rails te lopen. Op de plaatsen waar rails precies boven elkaar ligt maak je meerdere gaten in de triplexplaat.

 

Werktekening
Spantenbouw

Spantenbouw

Het werken met spanten vereist een tekening. Op de ontwerptekening staan alle hoogtes van de pijlers. Je kunt op basis van de ontwerptekening ook een dwarsdoorsnede tekenen van je railplan. Geef alle niveaus aan waar de rails door het spant gaat, of er overheen loopt.

De ontwerptekening (gemaakt met Wintrack) heb ik als plaatje afgedrukt op schaal 1:10 op een A4tje. Zo heb ik een mooie bouwtekening voor de maatvoering bij het bouwen. Voor de rails heb ik als ondergrond dunne triplexplaten gebruikt. Die buigen wel door bij grote lengten maar zijn veel goedkoper dan de dikkere platen. Met het vormgeven van het landschap kan ik het doorbuigen van de triplexplaten wel weer voorkomen met een versteviging.

De ontwerptekening breng ik over op een vrij dikke triplexplaat. Vervolgens de spanten met de decoupeerzaag uitzagen.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *