Railplan

Een Märklin spoorbaan met C-rails. Het ontwerp begint met het tekenen van het railplan in Wintrack. Met dit tekenprogramma kun je exact op maat het hele sporenplan tekenen. Bij het ontwerp probeer ik zoveel mogelijk rekening te houden met de scenerythema’s die ik wil maken.

Opstelsporen zijn anderhalf tot twee meter en dat is dus ook de maximale treinlengte. Geen schaduwstation want zoveel materieel heb ik niet en ik wil het wel kunnen zien. Er zijn wel wat verdekte zijsporen om treinen tijdelijk neer te zetten zodat het zichtbare deel een heel gevarieerd treinbedrijf lijkt.

Ik gebruik de R1 en R2 radius om ruimte te besparen en dat gaat met het meeste materieel goed. De bochten leg ik wel uit het zicht en in tunnels want een lange personenwagon die zo ver overhangt en naast de rails hangt, staat heel gek.

Ook belangrijk om rekening te houden met de stijgingspercentages. Bij klimspiralen in de buitenbocht R2 omhoog met 3,29%, dalen in de binnenbocht R1 met 3,98%. De minimale doorrijhoogte is 8 cm. In de klimspiraal rekening houden met de plaatdikte van 8 mm en de geluidsisolatie met kurk van 2mm. Een vangrail van hardboard hardboard 2 mm dik en 3 cm hoog voorkomt dat ontspoorde treinen naar beneden kunnen vallen.

Het frame voor de tafel maak ik van vurenhout. Het loopvlak voor de rails voornamelijk van MDF. Ik kies voor de goedkope houtsoorten want ik bouw niet voor de eeuwigheid.

Categorieën: Scratch build

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *